Miss BelgiŽ = Longini

De uitreiking van de prijs van 'meest Belgische schrijfmachine' is een makkie: er is er maar ťťn. En dan nog geen echte ...

Grote reclameletters

Longini brengt in 1906 een apparaat op de markt om extra grote hoofdletters te drukken voor reclame op papier, hout of metaal. Het is een bizarre indexmachine met een groot verticaal wiel, waarop je de letter selecteert en ze dan naar beneden slaat via twee inktrollen. Waarna de machine over zijn tandrad een spatie naar rechts kruipt. Helaas wordt de Longini, zelfs met zijn verwisselbare lettertype, geen commercieel succes.

Gedwongen Duitse productie

Dat er geen Belgische schrijfmachinemerken zijn, betekent niet dat er in BelgiŽ geen schrijfmachines worden gemaakt. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt de Duitse bezetter de nodige productie-eenheden over. Soms breekt hem dat zuur op, zoals voor Continental. Omdat staal tijdens en na de oorlog schaars is, zijn de machines die in BelgiŽ worden gemaakt, ondermaats en hun kopers misnoegd. Het leidt na de oorlog tot de neergang van het trotse Duitse schrijfmachinemerk.

Omdat de fabrieken van de geallieerden volop oorlogstuig produceren, worden de schrijfmachines schaarser naarmate de oorlog aansleept. Wanneer de Amerikaanse strijdkrachten zo'n schrijfmachinewerkplaats in handen krijgen, is dat een meevaller.
Lees zo'n verhaal p.15 van The Virtual Typewriter Journal (PDF).

Belgisch toetsenbord

Is er nůg wat Belgisch te bespeuren in de schrijfmachinewereld? Toch wel: wanneer de eerste schrijfmachine in 1889 BelgiŽ bereikt, krijgt die prompt zijn eigen 'Belgische' toetsenbord mee. Ontdek het Belgische toetsenbord>

 

Typewriter.be

Toegegeven, BelgiŽ zit achteraan in de schrijfmachineklas. Maar toch, in 2007 doet het eindelijk zijn duit in het (virtuele) schrijfmachinezakje ... met deze site.

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss BelgiŽ
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.