Miss Dierbaar = Olivetti Ico

Ratelen en kletteren, een Olivetti kan het als geen ander.
En die van mijn grootmoeder doet het liefst zestig jaar lang.

Tine Van Rompuy-Janssens is een begenadigde toneelschrijfster en librettiste van volkse operettes. In 1934 schuift ze haar gigantische Underwood 5 aan de kant. Ze ruilt hem in voor een modieuze Ico. Dat is de eerste draagbare machine van Olivetti, dat in BelgiŽ aardig aan de bak komt.

De Ico is geraffineerde Art Deco, diepglanzend zwart als de nacht. De bijhorende reclameposter is van de hand van Bauhaus-kunstenaar Schawinsky.

De Italiaanse machine die in Begijnendijk, een dorpje in Brabant (BelgiŽ), terechtkomt, wordt decennialang door grootmoekes forse aanslag van twee wijsvingers geteisterd.

Daveren doet de werktafel, daveren doet het huis, wanneer zij haar libretto's eindeloos overtypte voor de toneelkringen - tot in Zuid-Afrika toe. Hierbij dreef ze het rekvermogen van de machine tot het uiterste met millimetersdikke sandwiches van witte vellen en carbonpapier.

Des te verrassender is het dat ik in 2006 op eBay een Italiaanse advertentie koop, die net dit kopieervermogen extra in de verf zet. Alsof ik de aandachtige verkoper van schrijfmachines in 1934 hoor inpraten op mijn grootmoeder ...

Honderdvoudig spoort ze in de jaren die komen, de artistieke leiders van de plaatselijke toneelverenigingen op zijn toetsen aan, om meer aandacht te besteden aan de toneelwerken van hier.

Al die jaren geeft de Olivetti geen krimp. Op ťťn typearm na, die met uiterste voorspelbaarheid weigert terug te keren naar zijn 'halve maan'. En tienduizenden malen door het wijsvingertje van mijn grootmoeder tot de orde wordt geroepen. 

Oorzaak van verslaving

Die Ico, een Olivetti Simplex,
heeft nog meer op zijn geweten.

Wanneer ik in 2000 de machine erf, is dat zonder zijn lintspoelen. In de herfst van 2006 wil ik dit rechtzetten en ga ik op internet op zoek naar reservespoelen. Kom terecht op de website van een schrijfmachinefanaat, sla aan het lezen en raak gefascineerd door deze staaltjes van technisch vernuft en marketinggenieŽn.

Voor ik het weet, zit ik tot mijn oren in de schrijfmachines. Maar loop ik ook de Belgische restauratie-expert tegen het lijf, die grootmoekes Ico in zijn luister herstelt. Dat is Guy Pťrard, met wie ik nu deze website deel ...

Mijn grootmoeder is er al lang niet meer. In 2000 dooft ze als een kaarsje, net voor ze honderd zou worden. Maar haar schijfmachine lacht me nog toe. En maakt me telkens duidelijk waarom ik een copywriter ben.

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss BelgiŽ
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.