Miss Uitvinding = ?

Welke schrijfmachine gaat met de eer lopen als eerste uitgevonden te zijn?
Dat hangt af van de definitie die je hanteert.

Theoretisch concept

In 1714 neemt de Britse ingenieur Henry Mill een octrooi voor een machine of methode om letters op papier te zetten die de kwaliteit van drukwerk evenaren.
Niets wijst er echter op dat hij die ooit bouwt.

Eerste échte machine

Wie de eerste échte uitvinder van een werkelijk bestaande schrijfmachine is? We zullen het nooit weten. Is het de Weense graaf Reipperg (1760), de Zwitser Jacquet (1780), de Fransman Pingeron (1784), of de Italiaan Pietro Conti met zijn 'Tachigrafo' (1823)?

Feit is dat Pellegrino Turri in 1808 één schrijfmachine aan een blinde gravin levert, van wie de brieven bewaard blijven!

Eerste Amerikaanse

De eerste Amerikaanse uitvinder van schrijfmachines is William Austin Burt, die in 1829 een octrooi neemt op zijn 'Typographer'. Die schrijft op een lange strook papier (zoals een Dymo nu).
Vooraan kun je van een soort klok aflezen wanneer je ongeveer een pagina hebt gevuld. Toch slaagt Burt er niet in om een fabrikant warm te maken voor zijn uitvinding. Daarom bergt hij het ding op en richt hij zijn aandacht op andere uitvindingen.

Stoet van uitvinders

Toch schudt Burts uitvinding tientallen uitvinders wakker. En Samual Morse doet daar in 1840 nog een schepje bovenop met de uitvinding van de elektrische telegraaf. Waarmee telegrafisten de code sneller overseinen en begrijpen, dan ze ze kunnen neerschrijven! Een stoet van Europese en Amerikaanse uitvinders stelt zijn eigen prototype voor. Zoals de Italiaan Giuseppe Ravizza die liefst zestien modellen van zijn 'Cembalo Scrivano' maakt, waarvan er echter nooit een in productie gaat.

Of de Fransman Xavier Progin met zijn 'Plume Typographique' uit 1833, waarvan de typearmen zowaar bovenaan op het papier slaan, zodat je ziet wat je schrijft. Een uitvinding die pas in 1893 weer opduikt! Of Gustave Bidet die al in 1837 een typewiel uitprobeert zoals Blick een halve eeuw later.

Trager dan de pen

In 1852 bedenkt de Amerikaan John Jones een trage, maar goede schrijfmachine, die hij - niet bijster origineel - de 'mechanical typographer' doopt. Hij produceert er 130 van. Die gaan jammerlijk genoeg haast allemaal in vlammen op wanneer zijn atelier afbrandt.

Intussen knutselen tientallen andere uitvinders onverdroten verder aan beide kanten van de oceaan. Toch hebben hun machines allemaal dezelfde achillespezen:

  • Ze zijn trager dan de pen.
  • Ze worden niet industrieel vervaardigd.
     

In Amerika brengt Sholes daar verandering in, in Europa Hansen.
 

Ref.

'The Typewriter Legend' by Panasonic - p. 12-14 'The Invention of the Typewriter'

 

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss België
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.