Miss Langleven = Corona 3

De productie van de Corona 3 loopt van 1912 tot 1941.

Aluminium voorganger

In 1906 heeft Rose Typewriter Co de eerste écht draagbare schrijfmachine gelanceerd: de aluminium Standard Folding Typewriter met neerklapbaar toetsenbord.

Een groep investeerders ruikt marktpotentieel en koopt het bedrijf van ingenieur Rose. Dat lanceert in 1912 het s succesnummer: het nummer 3.

Geen aluminium meer, wel zwartgelakt plaatstaal. En omdat de overzeese verkoop ook goed loopt, wordt het slecht bekkende 'Standard Folding Typewriter' het klinkende 'Corona'. De start van een succesverhaal!

De timing van de lancering is ideaal, want twee jaar later staat de wereld in brand. Oorlogsverslaggevers en militairen zijn verguld met hun kleine en onverwoestbare Corona 3. Wanneer de machinegeweren stoppen met ratelen, nemen de schrijfmachines het ritme over, vastgepind op een lichtgewicht driepikkel.

Ironisch genoeg is het de Tweede Wereldoorlog, die de productielijnen van de Corona 3 voorgoed stillegt voor de productie van oorlogstuig.

Corona 4: nieuw succesnummer

Van de Corona 3 zijn er vele naam- en kleurvarianten zoals de Corona Specials van de late jaren dertig. Oogverblindend, en toch kunnen ze niet op tegen het succes van 'grote broer'.

Want sinds 1924 heeft de Corona 4 de markt stormenderhand veroverd. De '4' in zijn naam stemt overeen met zijn vier toetsenrijen, tegenover de drie van de Corona 3. Toch hebben beide even veel lettertekens: 84. Bij de Corona 3 afgeleverd door 28 toetsen met elk drie karakters, bij de Corona 4 door 42 toetsen met elk 2 karakters.

Het andere grote verschil? De vier hoeft niet meer opgevouwen te worden, omdat de rol achter de machine ligt in plaats van erop. Hij komt ook in talloze Duco-kleuren op de markt, al dan niet met gouden fronten.

Het ideale paar

In 1926 slaat lichtgewichtkampioen Corona de handen ineen met zwaargewicht- constructeur van standaardkantoormachines: L.C.Smith. Het perfecte paar gaat voortaan door het leven als 'Smith Corona' en blijft nog vele decennia lang excellente machines bouwen ... en enkele (geniale) miskleunen.

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss België
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.