Miss Punt : Hall Braille Typewriter

Slechtzienden en blinden kunnen in de achttiende eeuw niet lezen of schrijven.
De Fransman Valentin Hauy doet daar in de jaren tachtig eindelijk iets aan in zijn Parijse blindenschool. Hij maakt boeken waarin de letters boven het blad verheven zijn. Enig probleem: de letters zijn zo groot, dat één zin een hele pagina in beslag neemt ...

Blinde gravin

De Italiaan Pellegrino Turri di Castelnuovo borduurt verder op dit idee, wanneer hij een schrijfmachine ontwerpt voor gravin Carolina Fantoni da Fivizzonno. Haar brieven zijn wonderwel bewaard gebleven!

Ook later in de negentiende eeuw gaat men op die weg verder, zoals met de Franse Raphigraphe. Hij heeft een waaier van 10 stangetjes, die allemaal een gestileerd deel van bepaalde letters dragen. Om een 'A' te vormen, moet je bijvoorbeeld vier toetsen tegelijk indrukken.

Braille

Normale letters aanpassen aan slechtzienden, lijkt een omweg. En dat is het ook, omdat er inmiddels al een alfabetsysteem voor blinden bestaat: braille. De Franse Louis Braille wordt blind op zijn derde, maar is enorm leergierig. Hij komt in contact met het systeem dat militairen gebruiken om 's nachts berichten te lezen - een systeem van verheven punten en strepen. Dat vereenvoudigt hij tot zes puntjes in unieke combinaties, waarmee hij alle letters, cijfers en leestekens vormt. In 1929 is het braillealfabet klaar voor gebruik.

Dit is bijvoorbeeld Typewriter.be in braille:

Schrijf uw eigen naam in braille>

Plank en naald

De eerste brailleschrijvers zijn verre van gebruiksvriendelijk: ze bestaan uit een plank met gaatjes die je doordrukt met een stift - je maakt dus putjes in plaats van bolletjes. Gevolg: je moet van rechts naar links in braillespiegelschrift schrijven!

Hall & Perkins

In 1892 komt daar eindelijk verandering in met de brailleschrijver (ook 'Brailler' genoemd) van Hall.
Hij heeft zes toetsen, die je in de juiste volgorde samen indrukt, waarna ze langs achter aangeslagen worden door een hamertje
(vergelijkbaar met een Hammond).
 

In 1951 volgt de populaire en
oerdegelijke Perkins Brailler.

 

 

Refs.

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss België
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.