Miss Draagbaar = the Blick

Klein, licht, draagbaar, goedkoop, verwisselbaar lettertype, ... de Blickensderfer 5 die in 1893 op de markt komt, is zijn tijd lichtjaren vooruit. Dat blijkt meteen als je hem naast een logge, conventionele machine van die tijd zet. De Blick gaat dan ook met de palm van 'eerste draagbare schrijfmachine' aan de haal.

Draagbaar

Reizende zakenlui en kmo's omhelzen Blicks wonderbaarlijke schrijfmachine, die in 1896 massaal doorbreekt. Zijn geheim? Hij vervangt alle afzonderlijke typearmen van een Remington door één centraal wieltje. Heel wat goedkoper en met veel minder onderdelen die stuk kunnen gaan. Het bewijs? De talloze machines die, zoals de mijne, de tand des tijds excellent doorstaan.

Internationaal

Liefst honderd verwisselbare lettertypes, inclusief tekens voor vreemde talen zoals Grieks, zorgen voor internationaal succes. Bovendien kunnen de typisten ook zien wat ze schrijven - wat dan nog onmogelijk is op de conventionele machines zoals de Remington, Smith Premier of Yost. De letters op het typewiel krijgen inkt van kussentjes. Het resultaat? Scherpere resultaten dan met een inktlint. Het nadeel? Je moet de kussentjes vaak 'bij-inkten'.

Eigenzinnig toetsenbord

Blickensderfer is nog op andere gebieden eigenzinnig. Zijn machines krijgen een eigen toetsenbord mee, dat de vaakst voorkomende letters het dichtste bij de typist brengt. De onderste rij leest als 'DHIATENSOR'. Blick haalt met zijn 'wetenschappelijke toetsenbord' de neus op voor het 'universele' QUERTY-toetsenbord.

Toch moet hij wat later zwichten voor QUERTY-gebruikers die niet willen overschakelen. Hen vraagt Blick wel fijntjes om een formulier te ondertekenen. Hierin bevestigen zij "dat zij zijn gewaarschuwd dat het universele toetsenbord minder efficiënt is ..."

Aluminium chassis

Blickensderfer blijft zijn machine nog decennialang verbeteren en reduceert het gewicht verder in de aluminium versies. Meteen het materiaal waarmee een concurrent in 1906 de eerste draagbare machine met typearmen bouwt: de Standard Folding. Die legt Blick het vuur aan de schenen.

Pedalen kwijt

Blickensderfer sterft in 1917, waarna het management in géén tijd de pedalen kwijt is. Want hoe geniaal ook, de Blick heeft één groot nadeel: ze is qua snelheid niet opgewassen tegen de machines met typearmen. Het onvoorstelbare gebeurt: de firma Blick verwaarloost het geesteskind van zijn eigen schepper en investeert in de gedoodverfde concurrent: een machine met typearmen.

Tien jaar later koopt Remington de productielijn van het ter ziele gegane Blick op. Het produceert nog even een kloon van de Blick 5: de Rem-Blick. Lees verder>

 

De Blick 5 (rechts) en zijn dertig jaar jongere broer, de Rem-Blick, eindelijk verzoend:

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss België
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.