Miss Schizofrenie = Duplex & Brackelsberg

Je kunt maar ÚÚn letter tegelijk typen. Om dubbel zo snel te werken, volstaat het dus om twee afzonderlijke toetsenborden naast elkaar te zetten. De typist typt dan tegelijk twee opeenvolgende letters, die naast elkaar het papier raken.

Theorie is geen praktijk

Tot zover de theorie. In werkelijkheid jaagt de Duplex zijn gebruikers de bomen in. Vanwaar ze met plezier het onding naar beneden willen keilen.

Ze turen op liefst honderd (100!) toetsen in vier kwadranten. Onderaan links en rechts alle kleine letters dubbel - behalve de centrale z en x ...  Bovenaan links de hoofdletters, en in het bovenste rechtse kwadrant alle cijfers en leestekens. Om de verwarring compleet te maken, staan de letters op de kortere rijtjes ook nog eens anders gerangschikt dan op het standaard QWERTY-toetsenbord! En zit er alleen aan de rechterkant een spatiebalk ...

Twee handen tegelijk

Wil je 'if' typen? Dan beweegt een linkervinger zich naar de i, en een rechtervinger zich tegelijk naar de f. De doelgroep voor de machine is dan ook uitzonderlijk klein: typisten met een gespleten persoonlijkheid. De Duplex zingt het dan ook maar enkele jaren uit na zijn lancering in 1894.

Vier vingers tegelijk

Denkt u dat het niet gekker kan? Dan rekent u buiten uitvinder Brackelsberg en zijn 'Gruppenschreibmaschine'.

Op liefst 132 toetsen is het de bedoeling dat de typist vier letters tegelijk aanslaat op vier alfabetgroepen. (En hij vervolgens in een dwangbuis wordt afgevoerd.) De machine vindt geen su´cidale kopers.

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss BelgiŰ
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.